Find din personlige motivation

Om under to uger bliver OCR-sæsonen rigtig sparket i gang med hele to løb på en weekend og det vil vise sig om optræningen de foregående maaange måneder giver pote. Målet er en top 20 placering, i et af de mange Nordic Races, Toughest eller Warrior Dash, for at kvalificere os til verdensmesterskaberne i USA. Men hvordan træner man egentlig op til en OCR-sæson og hvordan holder man træningsgejsten oppe?

 

“It’s not the mountains we conquer, but ourselves”

 

Kliché ja, men ikke desto mindre rigtigt; det kan til tider virke uoverskuelig, endog umuligt, at holde gejsten oppe og kampen består i at overvinde sit indre dovendyr. Til dette skal man bruge et mål, fokus, motivation, noget der er værd at kæmpe for. Jeg bliver til stadighed inspireret når jeg hører hvad andre kæmper mod og overvinder. Ved vores forrige løb ”Evolution Race – Polar” i Holte mødte jeg således Jesper, der havde besluttet, at han ikke længere ville lade alkoholen styre ham. Jesper besluttede sig for at tage kampen op bl.a. ved at tilmelde sig en masse forhindringsløb i 2015, for dermed at erstatte rusen med den mere fyldestgørende sejrsrus.

Vores helt egen FundRacer: Chakib er endnu et blændende eksempel. Han besluttede sig i 2011 for at tage kampen op mod overvægten, både for helbredets skyld, men endnu mere for datterens skyld. Så han kan være der for hende psykisk såvel som fysisk. Her fire år efter har han smidt overvægten og er en meget anerkendt fitness instruktør/styrkeløftsudøver/FundRacer og allround inspiration for resten af FundRacer-teamet.

Så det gælder altså om at finde ud af hvad der motiverer dig; hvad der kan få dig til at stå op og lave Hill sprints kl. 6 om morgenen eller få dig til at køre dagens styrkepas til ende i stedet for at undskylde det med at du ikke lige kan overskue det den dag. I FundRacer-teamet har vi naturligvis alle vores personlige bevæggrunde for at deltage i projektet, men med fare for at lyde filantropisk så er den altoverskyggende grund, at vi igennem vores lidenskab til OCRacing kan gøre en forskel. Når jeg har en dårlig dag og lysten bestemt ikke driver værket, så tænker jeg på min datter og det faktum at træningen gør mig til et gladere og sundere menneske og at min datter fortjener den bedste version af mig. Selv den bedste motivationstale ville ikke kunne antænde min træningslyst mere end min datters smil. Så find din muse må være de vise ord.

Når fokus er etableret, så er visse ting et must i træningen; løb! Øjenrul og et duh er tilladt her, men hvis din løbeplan lyder: hold løbetræningen ved lige, så læs lige videre. Hvis du vil forbedre dit løb og/eller dine hidtidige løberesultater, så er intervaltræning et must. Min træning ser således ud som følger: tre-fire kredsløbspas om ugen og som minimum; et langt løbepas(6-12 km), interval-løbepas(eks.: 10 x 400 m/1 min pause mellem runderne) og roning langt eller interval. Kredsløbstræning FTW!! og her kan man med fordel ”mix it up”; løb forskellige steder, forskellige distancer, forskellige hastigheder, forskellige underlag – you get it: forskelligt! OCR handler om at være omstillingsparat, et øjeblik løber du i sand, det næste svømmer du, det tredje løber du på ujævnt underlag og i mudder. Kroppen skal være beredt på alt og anklerne skal styrkes og tilvænnes de forskellige underlag og tempi som der opstår under et OCR løb. Når planen for løb er andet og mere end blot: vedligehold løbetræningen, så er vi godt på vej.

Men omstillingsparatheden dækker ikke kun kredsløbet, det gælder sandelig også styrken, så der fordres styrketræning, herunder særligt vigtigt: kernetræningen. Hvad angår styrketræningen så går du aldrig galt i byen med de fire kongeøvelser: Squat, dødløft, bænkpres og mere squat. Så giv den gas med vægten, men gør lige dig selv en tjeneste og hank op i en kettlebell eller ti, for at fordre en effektiv styrkelse af kernen. For specifikke øvelser, se vores øvelseskartotek på hjemmesiden for OCR-relevante trænings øvelser.

Sidst men vigtigst er kosten. Med al den træning der ligger forude er væskebalancen alfa og omega, så indtag masser af vand, og tilsæt lige lidt elektrolytter hvis du indtager ligeså meget vand som mig om dagen, hvilket er 3-4 liter. Elektrolytterne er med til at opretholde balancen af mineraler i kroppen, vigtigt! Ydermere anbefaler de fleste kostvejledere at man indtager ca. 2 g protein pr. kg kropsvægt, hvilket i mit tilfælde vil sige 180 g om dagen. Det allerbedste er naturligvis at indtage det gennem kosten, men hvis du ligesom mig ikke har tid og/eller tålmodighed til at stå i køkkenet 4 timer om dagen, så kan visse af ”måltiderne” indtages gennem supplementer, se evt. tidligere blogindlæg: ”kosttilskud – hvad er det?” for mere.

Summa summarum, der hører fire ting til en god OCR-løbssæson: motivation, varieret løbetræning, styrke-/kernetræning og en afbalanceret kost.

 

Med det på plads er fokus på ”Reborn In Hell” d. 11. april på Refshaleøen og ”Nordic Race – The Burnout” d. 12. april på Amager Motocrossbane.

 

Forbered dig på at være våd, kold og mudret til Reborn In Hell hvor arrangøren lover Navy Seals møder ild-tema og mange andre fede overraskelser, samt en fed afterparty.

Læs mere om løbet her: Reborn In Hell – Refshaleøen

 

Ikke nok med at Amager Motocross bane er bakket, MEGET bakket, så venter 4 x 2 km løb og 4 x 20 forhindringer på dig til dette løb: mindre løb, mange flere forhindringer; enhver OCRacers drøm, behøver vi at sige mere end at i nok bør tage fri fra skole/arbejde/al bevægelse de efterfølgende dage.

Læs mere om løbet her: Nordic Race – The Burnout

 

Håber vi ses derude til blod, sved og masser af mudder!